mode-according-seasonI Sverige byter vi årstid 4 gånger per år och varje tidsperiod kräver en viss typ av garderob. Vissa plagg kan användas året om medan andra är bundna till ett visst väder. Självfallet finns det vissa personer som väljer att ha samma kläder året om, men detta kan leda till att man snabbt sliter ut dem eller att man har alldeles för mycket i sin garderob.

Ett tips för att få en lite mer organiserad garderob är att försöka dela in sina plagg i årstider och en kategori för kläder som kan användas året om. För vintern gäller alla tjocktröjor, jackor som är vinterfodrade, kappor som tål minusgrader, skor och stövlar som är extra tåliga och alla kläder som man kan använda under byxor och tröjor för extra skydd emot kylan. Under sommarperioden handlar det om lättare kläder med ljusa färger och i tyg som är tunnare. Detta kan vara de plagg som inte kan kombineras med andra plagg och inte används under vintern, utan som lämpar sig endast under sommaren.

Till våren och hösten kan typen av kläder vara ganska varierande i färg. Under våren används oftast ljusare nyanser och under hösten mer mörkare toner.  Detta är självfallet en smaksak, men denna tumregel kan underlätta. Det som specificerar vårkläder är oftast plagg som kan kombineras med andra, som till exempel en blus till vilken man också kan bära en kavaj om vädret skulle bli lite kyligare. Sjalar är utmärkta accessoarer att använda under våren, eftersom detta är både snyggt och praktiskt. När det gäller höstkläder är det viktigt att tänka på att ha plagg som tål ruggigt väder då det oftast kan regna.

För att göra en indelning är det enklast att göra olika högar med kläder och därefter sortera dem enligt årstid och väderlek. För förvaring av kläder är det fiffigt att använda vakuumpåsar som gör att kläderna tar extra lite plats.